Alternatieve 4 mei herdenking

Bij de Luciatoren waar we eigenlijk om 20.00 uur twee minuten stil zouden zijn, ligt een gedenkplaat met de tekst: Lux aeterna luceat eis. Dit betekent: het eeuwige licht verlichtte hen. De tekst is ontleend aan het Latijnse lied dat bij het afscheid van een overledene wordt gezongen.

Licht en Steensel zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Al vele eeuwen zorgt de heilige Lucia voor het schijnen van licht in donkere tijden. Het is tevens een mooie Kempische traditie om een kaarsje aan te steken voor een overledene. Deze twee zaken willen wij graag met elkaar verbinden.

Het was onze bedoeling om bij de gemeentelijke 4 mei herdenking in Steensel iedereen bij binnenkomst in de kerk een kaarsje aan te bieden. Na de herdenking van 20.00 uur zou dit kaarsje dan aangestoken kunnen worden bij ons oorlogsmonument. Mensen zouden het kaarsje ook mee naar huis kunnen nemen om thuis te herdenken. Helaas gaat deze 4 mei herdenking vanwege de Coronamaatregelen niet door.

We hebben gekozen om het licht te gaan gebruiken voor een alternatieve 4 mei herdenking. Met het licht willen we allen herdenken die vielen voor onze vrijheid hier en in den vreemde. Zeker nu we niet samen mogen komen kan het licht zorgen voor verbondenheid met elkaar.

Op 4 mei zullen om 19.45 uur de klokken gaan luiden in alle kerkdorpen van de gemeente Eersel. We willen aan iedereen vragen of ze dan een kaars of meerdere kaarsen willen aansteken, zodat deze om acht uur branden.  Dit kunnen kaarsen zijn die voor het raam gezet worden, maar het mogen natuurlijk ook windlichten of fakkels zijn die in de voortuin branden.

Om 20.00 uur tijdens de twee minuten stilte hoeven we dan alleen maar naar buiten te kijken om met elkaar verbonden te zijn. Ook onze senioren kunnen op deze wijze actief meedoen aan de herdenking.

Verder wordt aan iedereen gevraagd om op 4 mei vanaf 10.00 uur de vlag halfstok te hangen en op 5 mei de gehele dag de vlag uit te hangen. Bij de Luciatoren zal er ook gevlagd worden en zal een bloemstuk namens de gemeente komen te liggen.

Verder willen wij iedereen uitnodigen om op 4 of 5 mei een wandeling door het dorp te maken en even stil te staan bij het oorlogsmonument aan de voet van de Luciatoren. We willen u vragen of u een paar bloemen uit eigen tuin mee wilt brengen om bij het monument neer te leggen. Natuurlijk dient u hier ook gepaste afstand van elkaar te houden.

Het is 75 jaar geleden dat wij bevrijd zijn. Laten we onder de bijzondere omstandigheden waarin we nu verkeren vooral hen herdenken aan wie wij onze vrijheid te danken hebben. Zij verdienen het om eeuwig herinnerd te worden.