Steenselnaar van het jaar

Traditioneel maakt Dorpsraad Steensel altijd aan de vooravond van Koningsdag de Steenselnaar van het jaar bekend. Tussen de uitslagen door van de Stinselse Kwis wordt in een volle Höllekes deze persoon gepresenteerd. Dit jaar verloopt echter alles wat anders dan we gewend zijn en ook deze kwisavond is niet door gegaan. Vervolgens hebben we de afgelopen maanden nog enkele momenten proberen te plannen voor de uitreiking. We wilden graag dat een groot publiek onze Steenselnaar van het jaar in het zonnetje kon zetten, maar dat zat er helaas niet in.

Uiteindelijk hebben we besloten om de uitreiking te koppelen aan haar unieke jubileum in 2020. Onze Steenselnaar van het jaar is namelijk al 55 jaar gastvrouw van dit dorp. Tijdens een kleine ceremonie hebben we op zaterdag 19 december de oorkonde overhandigd aan niemand minder dan Ria Vroegh-Smetsers van Hotel Steensel. Niet alleen als dankbaarheid voor de vele jaren dat Ria klaar staat voor Steensel, maar zeker ook als een hart onder de riem voor het moeilijke jaar waar de horeca mee te maken heeft.

Op de oorkonde hebben we de volgende tekst opgenomen:

Steensel staat bekend als een erg gastvrij dorp. Ria Vroegh-Smetsers is de verpersoonlijking van deze gastvrijheid. Verenigingen en teams hebben altijd een beroep kunnen doen op haar gulle ondersteuning.

Zij heeft er persoonlijk voor gezorgd dat een verloren gewaande generatie van ‘Onnozele kinderen’ voor Steensel behouden is gebleven. Zij beschouwen Ria als hun tweede moeder en hun nazaten zien haar als oma van heel Steensel.

In het jaar dat wij 75 jaar bevrijding vieren waarbij haar ouders een belangrijke rol hebben gespeeld, staan we ook stil bij het feit dat Ria al 55 jaar zorgt dat mensen zich bij haar en in Steensel thuis voelen. Bij Ria is iedereen welkom ongeacht wie je bent of waar je vandaan komt. In een wereld die steeds meer verdeeld raakt, is zij een lichtend voorbeeld in onze samenleving om met iedereen verbinding te maken.

Wellicht dat de term ‘Onnozele kinderen’ wat toelichting vergt. Jaren geleden had de jeugd in Steensel geen café meer waar ze bij elkaar konden komen. Het Hotel heeft ze onderdak geboden en legendarisch zijn de feesten die Ria gaf op 28 december, de feestdag der Onnozele kinderen. Deze generatie van jonge Steenselnaren zouden wellicht uit Steensel weggetrokken zijn, als Ria er voor hen niet was geweest. Gelukkig wonen de meesten van hen nog steeds in Steensel en leveren een positieve bijdrage aan de leefbaarheid van ons dorp.

Dit jaar is het niet mogelijk om Ria een staande ovatie te geven. Daarom willen we jullie vragen om haar een mooie kaart of tekening te sturen als felicitatie met haar jubileum en haar benoeming tot Steenselnaar van het jaar. De kaarten e.d. kunnen bezorgd worden in de brievenbus van Hotel Steensel.