Terug naar Werkgroepen

Cultuur en historie

Steensel kent maar enkele monumenten in het dorp. In 1688 en in 1703 is Steensel tot twee keer tot volledig verwoest door de Fransen. Alleen de Luciatoren en de watermolen op Stevert zijn bewaard gebleven. Ook door de komst van de Eindhovenseweg zijn weer veel gebouwen uit het straatbeeld verdwenen.

De werkgroep ‘Cultuur en historie’ in Steensel beter bekend onder de naam ‘Stinsels archief’ is ontstaan in 2013. Het archief van Harrie Huijbers dreigde uit Steensel te verdwijnen. Enkele dorpsgenoten hebben besloten om dit archief zorgvuldig te beheren.

Het Stinsels archief kent een viertal doelstellingen. Ten eerste het beheren van archieven uit het dorp Steensel. Ten tweede dienen deze archieven zoveel mogelijk gedigitaliseerd te worden. De derde doelstelling betreft het regelmatig publiceren over de historie van Steensel in bladen als de Pierenbode, Rosdoek. In 2016 is het boek ‘Stinselse Croniecken’ verschenen. Tenslotte wil de werkgroep zich inzetten voor het behoud van antieke kunstvoorwerpen en gebouwen. Door de inzet van het Stinsels Archief is de Luciatoren inmiddels voor publiek toegankelijk gemaakt sinds 2016.

Meer weten over de werkgroep kan via de site: www.stinselsarchief.nl

Contactpersoon namens de Dorpsraad: Patrik Bierens