Kunstwerk ‘Megaloceros Ornamentus Giganteus’ onthuld

Het derde kunstwerk van Kunstroute Het Groene Lint    

Op woensdag 25 januari is het kunstwerk ‘Megalocerus Ornamentus Giganteus’ van de Oosterbeekse kunstenaar Jan van IJzendoorn onthuld op een locatie aan de kunstwandelroute ter hoogte van het Kerkdijkje in Steensel. Kunstroute Het Groene Lint verbindt de Markt van Eersel met de Markt in Eindhoven. Dit kunstwandelpad is een natuurkunstwerk dat wordt gemarkeerd door gevlochten heggen met als staander de zwarte els. Op diverse plekken langs de route wordt de heggenreeks met een bijzonder kunstwerk verrijkt. Daardoor ontstaat een interessante en verrassende wandelroute die het platteland van Eersel verbindt met de grootstedelijke hightech regio van Eindhoven. Het kunstwerk van Van IJzendoorn is het derde kunstwerk in de gemeente Eersel dat nu gerealiseerd is.

Megaloceros Ornamentus Giganteus (2005)
Het kunstwerk verbeeldt de afgeworpen geweien van een reuzenhert uit ver vervlogen tijden. Door opwarming van de aarde veranderde aan het eind van de laatste ijstijd het leefgebied van mammoeten en deze reuzenherten. Bebossing en dichte begroeiing namen toe waardoor de graas-vlaktes van deze dieren verdwenen en de beesten uitstierven.

De kunstenaar zelf zegt over zijn werk:

‘Het reuzenhert beschikte over een ornament dat zijn eigen lichaamslengte oversteeg. Het gewei als een jachtwapen of rekwisiet, om te imponeren. Zo’n beeldhouwwerk groeide binnen een jaar uit en werd daarna afgeworpen. Waarschijnlijk speelde juist het gewei parten bij het uitsterven van de soort. De immense afmetingen dwongen hem om te leven in de gevaarlijke open vlakte die door de klimaatverandering dichtgroeide.
Het werk verwijst naar de cyclische ontwikkelingen door de eeuwen heen waar de mens steeds weer mee geconfronteerd wordt. Precies op de plaats waar nu de geweien liggen, kunnen ze ooit eerder hebben gelegen. Precies op de plek waar ze nu liggen, dacht vroeger een voorbijganger ook al na over de wereld rondom. En nu duizenden jaren later herhaalt dit wonderlijke spel zich. Ook in de toekomst zal dat alsmaar door blijven gaan. En de wereld rondom zal nooit meer dezelfde zijn zoals dat ook voorheen nooit zo was. Noch met en noch zonder ons.’

Kunstroute Het Groene Lint

Kunstroute het Groene Lint is een natuurkunstwerk van de Amsterdamse kunstenaar Annet Bult en is nog volop in ontwikkeling. Het duurt nog drie tot vijf jaar voordat de eerste heggen daadwerkelijk gevlochten kunnen worden en in volle pracht en praal te bewonderen zijn. In het ontwerp van Annet Bult eindigt de wandelroute rond het Van Abbemuseum in Eindhoven met de Eerselse Mariakapel in vormsnoei in het groen. De route begint op het Hint in Eersel.  ‘Het Groene Ei’ op de Ovonde van Marcel Smink is het eerste kunstwerk langs de route. Tussen Domein Oogenlust en Steensel treffen we vervolgens de ‘Januskop’ van Sjef Voets aan en richting Steensel ‘Megaloceros Ornamentus Giganteus’.